SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Hemşirelik
HEM 209 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Sağlığın Değerlendirilmesi
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
HEM 209
|
Güz
|
2
|
2
|
3
|
4
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Zorunlu
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaGrup çalışmasıOlgu / Vaka çalışmasıSoru & CevapAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu derste öğrencilerin; sağlık tanılamasına ve beslenmeye yönelik gerekli bilgi, tutum ve becerileri kazanarak sağlığı değerlendirebilmeleri amaçlanmaktadır. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders; sağlığın değerlendirilmesinde kültürün rolünü, sağlık değerlendirmesine yönelik kullanılan yöntemleri, sağlık öyküsünün alınmasını, fizik muayeneyi, gelişimsel dönemlere göre yaşam bulgularının değerlendirilmesini, bireyin baştan-ayağa sistemik ve ruhsal/sosyal yönden durumunu değerlendirmeyi; ayrıca besin ögeleri, günlük enerji gereksiniminin hesaplanması, özel durumlarda ve hastalık durumlarında beslenme önerilerini kapsamaktadır. |
|
Temel Ders |
X
|
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Dersin tanıtımı *Beslenmeye giriş, beslenme ve sağlık, Temel besin grupları *Sağlığın değerlendirilmesine giriş ve kültürün rolü | 1. Baysal A. “Beslenme”. Hatiboğlu Yayınevi, 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535-560. 2. Kutluay Merdol T. “Temel Beslenme ve Diyetetik”. Güneş Tıp Kitabevi,2023 . ISBN: 978-975-277-614-2 3. 2. Eti Aslan F. “Sağlığın Değerlendirilmesi”, Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Yayını, Özyurt Matbaacılık, 2014. S:3-7. 4. Kuyutar F. “Klinisyen/Öğrenci Hemşire ve Ebeler için Fizik Muayene”, Nobel Tıp Kitabevi, 2013. S:1-15 5. Potter P.A., Perry A. G., Stockert P., Hall A. Fundamentals of Nursing, 8th. Ed., Mosby, 2013. S:102-112 |
2 | *Sağlık Bilimleri Fakültesi Açılış Dersi *Fiziksel Değerlendirme ve Yöntemleri, Fizik Muayene Araç Gereçleri ve Pozisyonları, | 1. Baysal A. “Beslenme”. 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535-560. 2.Eti Aslan F. 2014. S:21-32 3. Kuyutar F. “Klinisyen/Öğrenci Hemşire ve Ebeler için Fizik Muayene”, Nobel Tıp Kitabevi, 2013. S:1-15 4. Potter P.A., Perry A. G., Stockert P., Hall A. 2013. S:487-564 |
3 | *Organik besin öğeleri (protein, yağ, karbonhidratlar) * Sağlık öyküsü alma ve Antropometrik ölçümler | 1. Baysal A. “Beslenme”. 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535-560. 2. Eti Aslan F. 2014. S:9-20 3. Potter P.A., Perry A. G., Stockert P., Hall A. 2013. S:207-220 |
4 | *Organik besin öğeleri (vitaminler) *Yaşam bulguları ve ağrının değerlendirilmesi | 1. Baysal A. “Beslenme”. 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535-560. 2. Eti Aslan F. 2014. S:33-60 3. Potter P.A., Perry A. G., Stockert P., Hall A. 2013. S:441-486 |
5 | *İnorganik besin öğeleri (Mineraller) *Su ve Sağlık *Deri ve Eklerinin (Saç Kafa Derisi, Tırnak) değerlendirilmesi | 1. Baysal A. “Beslenme”. 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535-560. 2. Eti Aslan F. 2014. S: 133-150 3. Kuyutar F. “Klinisyen/Öğrenci Hemşire ve Ebeler için Fizik Muayene”, Nobel Tıp Kitabevi, 2013. S:15-25 4. Potter P.A., Perry A. G., Stockert P., Hall A. 2013.S:498-506 |
6 | *Enerji metabolizması , Nutrisyonel anemiler *Katkı maddeleri * Baş boyun değerlendirilmesi | 1. Baysal A. “Beslenme”. 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535-560. 2. Kutluay Merdol T. “Temel Beslenme ve Diyetetik”. Güneş Tıp Kitabevi,2023 . ISBN: 978-975-277-614-2 3. Eti Aslan F. 2014. S:151-158 4. Kuyutar F. “Klinisyen/Öğrenci Hemşire ve Ebeler için Fizik Muayene”, Nobel Tıp Kitabevi, 2013. S:25-43 5. Potter P.A., Perry A. G., Stockert P., Hall A. 2013. S:498-506 |
7 | *Özel durumlarda beslenme (gebelikte ve emziklilikte beslenme, anne sütü ve emzirmenin önemi) * Akciğer ve solunum sistemi değerlendirilmesi | 1. Baysal A. “Beslenme”. 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535-560. 2. Eti Aslan F. 2014. S: 166-174 3. Kuyutar F. “Klinisyen/Öğrenci Hemşire ve Ebeler için Fizik Muayene”, Nobel Tıp Kitabevi, 2013. S:43-51 4. Potter P.A., Perry A. G., Stockert P., Hall A. 2013. S:522-526 |
8 | *Özel durumlarda beslenme (çocuklarda, ergenlerde, menopozda ve yaşlılarda beslenme) * Kalp ve dolaşım sistemi değerlendirilmesi | 1. Baysal A. “Beslenme”. 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535-560. 2. Eti Aslan F. 2014. S:175-184 3. Kuyutar F. “Klinisyen/Öğrenci Hemşire ve Ebeler için Fizik Muayene”, Nobel Tıp Kitabevi, 2013. S:51-65 4. Potter P.A., Perry A. G., Stockert P., Hall A. 2013. S:527-536 |
9 | 1. Ara sınav *Yeme bozuklukları ve obezite | 1. Baysal A. “Beslenme”. 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535-560. 2. Kutluay Merdol T. “Temel Beslenme ve Diyetetik”. Güneş Tıp Kitabevi,2023 . ISBN: 978-975-277-614-2 |
10 | *Hastalık durumlarında beslenme (kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları) * Sinir sistemi değerlendirmesi | 1. Eti Aslan F. 2014. S:197-218 2. Kuyutar F. “Klinisyen/Öğrenci Hemşire ve Ebeler için Fizik Muayene”, Nobel Tıp Kitabevi, 2013. S:105-121 3. Potter P.A., Perry A. G., Stockert P., Hall A. 2013. S:551-554 4. Baysal A. “Beslenme”. 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535-560. |
11 | *Hastalık durumlarında beslenme (diabetes mellitus, malnütrisyon) *Hastalık durumlarında beslenme (kanser, diyare ve konstipasyon) * Kas-iskelet sistemi ve hareket değerlendirmesi | 1. Eti Aslan F. 2014. S:185-196 2. Kuyutar F. “Klinisyen/Öğrenci Hemşire ve Ebeler için Fizik Muayene”, Nobel Tıp Kitabevi, 2013. S:91-105 3. Potter P.A., Perry A. G., Stockert P., Hall A., 2013. S:542-543 4. Baysal A. “Beslenme”. 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535-560. 5.Kutluay Merdol T. “Temel Beslenme ve Diyetetik”. Güneş Tıp Kitabevi,2023 . ISBN: 978-975-277-614-2 |
12 | *Kavram Haritası * Karın ve Gastrointestinal sistem değerlendirmesi | 1. Eti Aslan F. 2014. S:219-236 2. Kuyutar F. “Klinisyen/Öğrenci Hemşire ve Ebeler için Fizik Muayene”, Nobel Tıp Kitabevi, 2013. S:73-79 3. Potter P.A., Perry A. G., Stockert P., Hall A. 2013. S:555-559 4. Baysal A. “Beslenme”. 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535-560. |
13 | *2. Ara Sınav * Meme ve aksilla değerlendirmesi | 1. Eti Aslan F. 2014. S:237-248 2. Kuyutar F. “Klinisyen/Öğrenci Hemşire ve Ebeler için Fizik Muayene”, Nobel Tıp Kitabevi, 2013. S:65-73 3. Potter P.A., Perry A. G., Stockert P., Hall A. 2013. S:537-541 4. Baysal A. “Beslenme”. 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535-560. 5. Upton D. Hemşireler ve Sağlık Profesyonelleri için Psikolojiye Giriş. Çeviri: Tabak RS. Palme Yayınevi, 2017. S: 257-290. |
14 | *İlaç ve besin etkileşimi, * Uyku ve dinlenmenin değerlendirilmesi | 1. Eti Aslan F. 2014. S:295-106 2. Baysal A. “Beslenme”. 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535-560. |
15 | Dersin Gözden Geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı |
Baysal A. “Beslenme”. Hatiboğlu Yayınevi, 2012. Bölüm III- Özel Durumlarda Beslenme, sayfa: 535. ISBN: 978-975-7527-73-2 |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
|
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev |
1
|
15
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
15
|
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
2
|
40
|
Final Sınavı |
1
|
30
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
4
|
70
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
30
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
2
|
32
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
2
|
32
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
0
|
||
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
1
|
10
|
10
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
10
|
10
|
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
2
|
10
|
20
|
Final Sınavı |
1
|
16
|
16
|
Toplam |
120
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Aile ve toplumun sağlık ve refahı için hemşirelik ve sağlık bilimi alanındaki bilimsel gelişmeler doğrultusunda temel kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. |
X | ||||
2 | Bütüncül yaklaşımla aile ve toplumun sağlık bakım gereksinimlerini karşılamak için temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır. |
X | ||||
3 | Hemşirelik uygulamalarını gerçekleştirirken kanıta dayalı uygulamaları ve yeni yaklaşımları takip eder. |
X | ||||
4 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimser, bilimsel, teknolojik ve güncel uygulamaları izler ve kendini geliştirme sorumluluğunu sürdürür. |
|||||
5 | Uygulamalarda birey, aile, toplum ve sağlık ekibi ile etkili iletişim kurar. |
X | ||||
6 | Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip ve hukuksal hak ve sorumluluklarının farkında olarak mesleki platformlarda yerini alır. |
|||||
7 | Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapar. |
X | ||||
8 | Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenler ve bunları uygular. |
|||||
9 | Araştırma sonuçlarının uygulanabilirliğini değerlendirebilir, hemşirelik uygulamalarında kullanabilir, yeni problem alanları belirleyebilir ve eleştirel düşünebilir. |
|||||
10 | Hemşirelik alanında verilerin toplanması, yorumlanması, girişimlerin uygulanması ve sonuçların değerlendirilmesi aşamalarında, toplumsal, bilimsel ve etik değerlere uygun davranır. |
X | ||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak hemşirelik ile ilgili bilgi toplar ve meslektaşları ile iletişim kurar.
|
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
HABER |TÜM HABERLER
Sağlıklı Yaş Alma Sempozyumu
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü moderatörlüğünde, Balçova Belediyesi işbirliğiyle 18-24 Mart Yaşlılar Haftası kapsamında Sağlıklı Yaş Alma
"Kadınların Geleceğini Güçlendiren Üniversite" Ödülü
Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) ile Ekonomi Gazetesi’nin stratejik ortaklığında düzenlenen “Lider Kadın Paneli ve
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Toplumsal Cinsiyet Çalışmalarını Geliştirme Çalıştayı
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda birçok başarılı proje ve etkinliğe imza atan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde "Toplumsal Cinsiyet
Gururlu Ameliyathane Hemşireleri-Geleceğimiz
İzmir Ekonomi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümünün Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği (TCAHD) iş birliğinde hazırladığı 15 Şubat Avrupa Ameliyathane
Farkında mısınız? HIV/AIDS
İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, EKOKAM katkıları ile hazırlanan HIV/AIDS Farkındalık Haftası etkinliği 1 Aralık 2023 tarihinde üniversitemizde gerçekleştirilmiştir.
5. Uluslararası & 13. Ulusal Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireliği Kongresi
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü iş birliğinde Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği’nin 16-19 Kasım tarihlerinde Kuşadası’nda düzenlediği 5.
2023-2024 Akademik Yılı Sağlık Bilimleri Fakültesi Açılış Dersi
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi 2023-2024 Akademik yılı Açılış Dersi 'Antik Çağdan Günümüze Kanser ve Beslenme İlişkisi' başlıklı konuşması ile Dr. Öğr.