SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Hemşirelik
TÜRKİYE OBEZİTEDE NEREYE KOŞUYOR?
Türkiye’de fazla kilolu bireylerin nüfusa oranının yüzde 33, obez bireylerin de yüzde 32 olduğu belirtilerek, ülkenin ciddi bir halk sağlığı sorunuyla karşı karşıya olduğu vurgulandı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elem Kocaçal Güler, dünya genelinde 2015 yılında fazla kilolu birey sayısının 2.3 milyara, obez sayısının da 700 milyona ulaştığını bildirdi.
Obezitenin televizyon ya da bilgisayar alışkanlığına bağlı olarak uzun süren hareketsizlik, spor yapmama, fast food ağırlık sağlıksız beslenme gibi nedenlerle ortaya çıktığını belirten Güler, “Özellikle çocuk ve gençler için büyük bir tehdit altındalar. Çocukluk döneminde başlayan sağlıksız beslenme alışkanlıkları, üniversite döneminde ciddi bir soruna dönüşebilir. Ülkemizde üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları yönelik çalışmalarda, öğrencilerin başta öğün atlama olmak üzere, uyku düzensizliği, yalnız başına yaşama, yurtta kalma gibi nedenlerle hazır gıdalara ilgilerinin arttığını gösteriyor. Pek çok üniversite kantini ve yemekhanelerinde sunulan yemek porsiyonlarının büyük olması, daha pratik ve ucuz olan besinlerin tercih edilmesi gibi faktörlerin sağlıksız beslenmeye dolayısıyla obeziteye zemin hazırladığını göstermektedir” dedi.
‘Aile, Örnek Olmalı’
Obezitenin mide problemlerinden kalp-damar hastalıklarına, pek çok kanser türü, hipertansiyon, diyabet gibi farklı kronik hastalıkların oluşumunda etkili olduğuna dikkat çeken Güler, sağlıklı beslenme ile egzersiz ve sporu içeren yaşam tarzı alışkanlığının çocukluk döneminde kazandırılması, ailelerin çocuklarına örnek olması gerektiğini ifade etti.
‘Yanlış Diyetlerden Uzak Durun’
Lise ve üniversite yaşamında öğrencilerin sınavlara hazırlanırken şeker, çikolata tarzı kalorili beslenmeye yöneldiklerini, sınav stresiyle birlikte kilo artışının kolaylaştığını aktaran Güler, şunları kaydetti:
“Okul öncesi dönemden başlatılarak üniversiteyi de kapsayan düzeylerde sağlıklı beslenme eğitimleri verilmeli, öğrenciler yaş ve ilgilerine uygun spor yapmaya teşvik edilmelidir. Öğrencilere verilecek sağlıklı beslenme eğitimi; hazır gıda yerine ev yemeklerinin tercih edilmesi, kahvaltı başta olmak üzere öğünlerin atlanmaması, her besin gurubundan dengeli bir şekilde alınması gerekiyor. Asitli içecekler ve alkol tüketiminin sınırlı olması, doktor önerisi olmadan zayıflamak üzere kullanılan ilaçlar ve uygulanan yanlış diyetlerden kaçınılması yararlı olacaktır.”
HABER |TÜM HABERLER
Sağlıklı Yaş Alma Sempozyumu
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü moderatörlüğünde, Balçova Belediyesi işbirliğiyle 18-24 Mart Yaşlılar Haftası kapsamında Sağlıklı Yaş Alma
"Kadınların Geleceğini Güçlendiren Üniversite" Ödülü
Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) ile Ekonomi Gazetesi’nin stratejik ortaklığında düzenlenen “Lider Kadın Paneli ve
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Toplumsal Cinsiyet Çalışmalarını Geliştirme Çalıştayı
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda birçok başarılı proje ve etkinliğe imza atan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde "Toplumsal Cinsiyet
Gururlu Ameliyathane Hemşireleri-Geleceğimiz
İzmir Ekonomi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümünün Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği (TCAHD) iş birliğinde hazırladığı 15 Şubat Avrupa Ameliyathane
Farkında mısınız? HIV/AIDS
İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, EKOKAM katkıları ile hazırlanan HIV/AIDS Farkındalık Haftası etkinliği 1 Aralık 2023 tarihinde üniversitemizde gerçekleştirilmiştir.
5. Uluslararası & 13. Ulusal Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireliği Kongresi
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü iş birliğinde Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği’nin 16-19 Kasım tarihlerinde Kuşadası’nda düzenlediği 5.
2023-2024 Akademik Yılı Sağlık Bilimleri Fakültesi Açılış Dersi
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi 2023-2024 Akademik yılı Açılış Dersi 'Antik Çağdan Günümüze Kanser ve Beslenme İlişkisi' başlıklı konuşması ile Dr. Öğr.